Robin Hood og norske banker

Tidenes laveste boliglånsmargin. Tidenes høyeste innskuddsmargin. Tar norske banker fra de rike med innskudd for å gi til de fattige med lån?

Når man hører norske banker så kunne en tro at de nå virkelig gjør sitt for låntakere – de presser marginene i bunnen. Og de gjør det ved å gi de med mye innskudd lite. En ekstra formuesskatt direkte til banken så å si.

Banker argumenterer for at økte lånepriser reflekterer høyere kostnader for dem som følge av økte rentesatser.   Men bankene har nesten like mye i direkte innskudd som de har i utlån – og nesten ingenting som er direkte linket til Norges Banks rentesats.  Så når de ikke øker rentene på innskudd så har de ikke økt kostnadene sine på en måte som forårsaker prisøkningene på lån.

Så at bankene operere som «Robin Hood» – tar fra de som har innskudd og gir til de som trenger lån er ikke riktig. Realiteten er selvfølgelig at banker først og fremst er fokusert på å maksimere fortjeneste.

Grovt sagt kan vi si at bankene «selger» er lån – og et av råmateriale er innskudd.    Etter corona krisen har de store bankene allerede svært mye innskudd på «lager» og uten økning i utlånsmassen kan de ikke benytte disse effektivt.    Det er derfor to adskilte markeder mellom innskudd og utlån.   Så mens bankene kan prise opp lånene (og gjør det), så trenger de ikke å prise opp innskuddene. Det er to adskilte markeder. Bankene gir det markedet må ha for innskudd, og tar det de kan for lån.

 Så vi finner ingen Robin Hood hos bankene – de maksimerer sitt resultat hensyntatt markedet.

Share the Post:

Se også

Renten: Opp som en løve, ned som en skinnfell?

Økningen i boliglånsrenten har skapt uro blant huseiere og investorer. Mens noen spekulerer i om denne oppgangen er urasjonell og at rentene vil raskt falle tilbake til nivået vi har hatt de siste årene har markedet nå et mer pessimistisk

Les mer »

Winter is coming!

Hvor høyt har Norges Bank tenkt å heve renten? Bladene gulner fort i høstmørket. Folk pakker seg inn i varmere klær og stålsetter seg for kulden vi alle vet kommer. Men det er ikke bare været som er i forandring.

Les mer »
Hopp rett ned til innholdet