Slik forhandler du om en bedre rente på ditt huslån: Tips fra våre eksperter

 • Vit hvor du er

Før du engang tar opp telefonen eller setter deg ned for å sende en epost, er det viktig at du forstår din nåværende økonomiske situasjon. Kjenner du din nåværende rente? Hva er utestående? Hvor mye sikkerhet har du? Har du en klar oversikt over din økonomiske historie og nåværende gjeldsbyrde?

 

 • Forbered Din Argumentasjon

Vit hva du skal si og hvorfor du fortjener en bedre rente. Er det fordi din betjeningsevne har forbedret seg siden du først tok opp lånet? Har du en historie med punktlige betalinger? Har du nylig fått en høyere lønn? Dette er alt ammunisjon i forhandlingene.

 

 • Kjenn markedet

Før du begynner å forhandle, undersøk hva andre banker og långivere tilbyr. Tilbyr konkurrenter lavere renter? Hvor mye lavere? Denne informasjonen gir deg et bedre utgangspunkt i forhandlingen og hjelper deg å sette et «intervall» for hva som er akseptabel rente.

 

 • Ekstra smart – søk lån hos noen andre banker

Det er greit at noen annonserer med lavere renter, men kan du få et lån på de betingelsene? Dersom du allerede har tilbud som ligger lavere enn det du betaler nå gjør deg mye sterkere i forhandlingene.

 

 • Forbered Din Argumentasjon

Vit hva du skal si og hvorfor du fortjener en bedre rente. Er det fordi din betjeningsevne har forbedret seg siden du først tok opp lånet? Har du en historie med punktlige betalinger? Har du nylig fått en høyere lønn? Vært kunde i mange år?

 

 • Refinansiering

En direkte trussel om å flytte lånet til en annen bank dersom du ikke får et makent tilbud kan virke negativt – ingen liker å bli truet.   Heller henvis til at du har fått et annet tilbud for deretter å be om hjelp til å unngå å måtte flytte. Vær forberedt på å bytte hvis din nåværende bank ikke gir en rettferdig rente.

 

 • Timing er Alt

Nå når rentene stiger, er bankene mer tilbøyelige til å forhandle for å beholde kunder fordi lånevolumene går ned.   Det er en god ide å forhandle i midten av måneden slik at du kan gjøre det klart at du kan flytte lånet innen utgangen av måneden som er når resultatene måles.   Enda bedre før års og halvårsslutt. 

 

 • Fremstå som En Attraktiv Kunde

Banken vil være mer villig til å forhandle med deg hvis du er en attraktiv kunde. Dette betyr at du er organisert, økonomisk stabil, og har en lav risikoprofil. Sørg for at alle dine økonomiske dokumenter er i orden og lett tilgjengelige.  Budsjett er bra.

 

 • Snakk Med Rett Person

Kundeservice er ofte ikke stedet der beslutninger blir tatt. Spør om å bli overført til en person i banken som har myndighet til å endre renten din, som en lånekonsulent eller en avdelingsleder.

 

 • Vær Høflig, Men Bestemt

Noen ganger kan dagens betingelser føles helt ut urimelig og at banken har misbrukt tilliten du har hatt til den.   Uansett, husk på at du ønsker å få bedre betingelser og sørg for at det er en hyggelig tone.  Men samtidig være veldig klar på at du søker å få et tilbud som gjør at din lojalitet blir belønnet, ikke utnyttet.

 

 • Ikke si at du vil flytte lånet

En direkte trussel om å flytte lånet til en annen bank dersom du ikke får et makent tilbud kan virke negativt – ingen liker å bli truet.   Heller henvis til at du har fått et annet tilbud for deretter å be om deres hjelp til å unngå å måtte flytte.

 

 • Press Pause

Hvis banken ikke tilbyr det du ønsker er det fristende å avslutte på en kraftfull måte.   Det er ikke en god ide, uansett hva du har tenkt å gjøre, er det ikke noe galt i å si at du trenger tid til å tenke. Dette gir deg mulighet til å vurdere dine alternativer, og samtidig legger det press på banken.

 

 • Timing

Nå når rentene stiger er bankene mer tilbøyelige til å forhandle for å beholde kunder fordi lånevolumene går ned.  Banken typisk rapporter resultater hvert kvartal.  God ide å forhandle slik at lånet evt flyttes rett før en slik periode.

 

 • Ikke kast bort tiden

Vær forberedt på å bytte hvis din nåværende bank ikke gir deg en rettferdig rente.   Dersom du forhandler og ikke får medhold, og fortsetter med kundeforholdet som om ingenting har skjedd så stiller du dårligere neste gang. Bytt.

 

 • Call a friend

Et selskap som Clinsj jobber daglig med låneforhandlinger og kan gi deg et fortrinn. 

 

Husk, det er din rett å forhandle om din huslånsrente. Med riktig forberedelse og kunnskap kan du forbedre dine betingelser og spare penger over tid.  

Share the Post:

Se også

Renten: Opp som en løve, ned som en skinnfell?

Økningen i boliglånsrenten har skapt uro blant huseiere og investorer. Mens noen spekulerer i om denne oppgangen er urasjonell og at rentene vil raskt falle tilbake til nivået vi har hatt de siste årene har markedet nå et mer pessimistisk

Les mer »

Winter is coming!

Hvor høyt har Norges Bank tenkt å heve renten? Bladene gulner fort i høstmørket. Folk pakker seg inn i varmere klær og stålsetter seg for kulden vi alle vet kommer. Men det er ikke bare været som er i forandring.

Les mer »
Hopp rett ned til innholdet